- De hypotheekrenteaftrek mag niet verder worden verlaagd, zo zegt VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz in een interview met Business Insider.
- Ook vindt ze dat de overheid in geval van nood gebieden moet aanwijzen om huizen te bouwen, om de woningbouw uit het slop te trekken.
- Over de hoogte van het tarief van de vermogensbelasting in box 3 laat ze zich niet uit.
- Lees ook: VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz: ‘Je moet niet bedrijven uit Nederland wegpesten, een belastingtarief moet fair zijn’
Na tien jaar snoeien in de hypotheekrenteaftrek is het nu welletjes. Dat zegt VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz in een interview met Business Insider. Sinds 1 januari 2014 is de maximale hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens elk jaar stapsgewijs afgebouwd. Op dit moment bedraagt de maximale aftrek 36,93 procent, gelijk aan het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting.
Yeşilgöz wil dat het daarbij blijft. “Voor de huizenmarkt is het ontzettend belangrijk dat er meer stabiliteit en rust komt. Ik vind dat we daar nu verder vanaf moeten blijven.”
Om de vastgelopen woningbouw vlot te trekken moeten er volgens haar minder regels komen. “Deze werken verstikkend. Als je bijvoorbeeld een tiny house voor je ouders in de tuin wil zetten of als kleine ondernemer woonruimte wil verhuren, gelden er allerlei beperkende regels. Daar willen we van af.”
Verder vindt Yeşilgöz dat de rijksoverheid meer regie naar zich toe moet trekken, desnoods door waar nodig gebieden aan te wijzen om te bouwen. “Als je heel lang elkaar blijft aankijken, wordt er geen huis meer gebouwd, terwijl dat ontzettend hard nodig is.”
De lijsttrekker, tevens demissionair minister van Justitie en Veiligheid, spreekt zich ook uit over de vermogensbelasting in box 3. Ze vindt dat over beleggingen en spaargeld het daadwerkelijke rendement moet worden belast en geen fictief rendement, zoals nu nog gebeurt.
VVD wil vermogensbelasting op daadwerkelijk rendement in box 3
Yeşilgöz laat in het midden of het beter is om die belasting te heffen over het jaarlijkse waardeverschil (door bijvoorbeeld koerswinsten of ontvangen spaarrente) of pas als je een eventuele winst krijgt uitgekeerd (bijvoorbeeld bij verkoop van aandelen of een tweede woning).
Haar CDA-collega Marnix van Rij, demissionair staatssecretaris van Financiën, is nu bezig met een nieuw belastingplan voor box 3, en dat lijkt een combinatie van verschillende soorten heffingen te worden.
Ook over het tarief in box 3 (momenteel 32 procent over het niet-vrijgestelde vermogen en volgend jaar waarschijnlijk 34 procent of meer) laat ze zich niet uit. "Dat komt omdat we onze plannen nog moeten laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. We willen eerst weten hoe plannen die we hebben uitpakken."
Lees ook: Zoveel extra vermogensbelasting betaal je in 2024 in box 3 voor sparen en beleggen door hoger tarief
Breekpunten in de onderhandelingen voor een nieuw kabinet, die na de verkiezingen op 22 november van start gaan, heeft ze 'niet meteen.' "Het is voor ons wel cruciaal is, is dat we ons richten op de problemen die mensen ervaren."